Kako poteka odkup terjatev?

Odkup terjatev je ena od možnih oblik prenosa terjatev, pri kateri se odkupi nominalna vrednost terjatve pred njeno dospelostjo po diskontni vrednosti. V kolikor odkup terjatev prevzame za to usposobljeno podjetje, ki vam ponudi odkup zapadlih in nezapadlih terjatev, vam ni več potrebno skrbeti za izterjavo, saj bo skrb za to prevzela institucija, ki vam je terjatev odkupila.

Višina diskonta je pri tem odvisna od zapadlosti terjatev, bonitete vašega dolžnika in načina odprodaje terjatve. Prednosti odkupa terjatev za to usposobljenega podjetja so tudi v tem, da povečajo vašo rentabilnost in likvidnost, omogočijo neomejeno rast poslovanja, spremljajo boniteto vaših dolžnikov, skrbijo za unovčevanje prodanih terjatev in zmanjšajo tveganje neplačil vaših kupcev.

Kako poteka odkup terjatev?

Podjetja, ki se ukvarjajo z odkupom terjatve, bodo z vami sklenila kupno pogodbo, na podlagi katere bodo odkupila vaše zapadle in/ali nezapadle terjatve. Postopek odkupa terjatev je zelo preprost, saj lahko predložite le fotokopijo računa oz. dokumentacijo, iz katere je razviden obstoj terjatev, ki se prodaja. V primeru, da želite zapreti odprte terjatve, se lahko odločite za odkup terjatev brez regresne pravice, pri čemer lahko sredstva v višini od 80 do 90 odstotkov nakupne vrednosti terjatve prejmete takoj, preostalo pa dobite izplačano naknadno, ko kupec poravna terjatev.

Odkup terjatev na podlagi verižne kompenzacije

Po drugi strani se lahko odločite tudi za odkup terjatev na podlagi verižne kompenzacije, ki je zaradi unovčevanja posredno odkupljenih zapadlih terjatev najcenejši postopek, pri katerem imajo korist vsi udeleženci verige, med katerimi se izvede medsebojni pobot odprtih postavk.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja