Število stečajev v mesecu februarju

Glede na zaostrene gospodarske razmere je tudi stečaj fizične ali pravne osebe ena izmed vse pogostejših odločitev. Stečaj pomeni, da pravna oseba preneha delovati, kar je običajno posledica nezmožnosti plačevanja obveznosti do svojih strank in upnikov.

 

Stečajni postopek je dovoljeno voditi nad vsako pravno osebo (razen, če v zakonu za kakšno posamezno pravnoorganizacijsko osebo ni drugače določeno), nad invalidskim podjetjem pa le, če da Vlada RS predhodno soglasje.

 

Stečaji v mesecu februarju

 

Število začetih stečajev nad pravnimi osebami se je v februarju 2015 na letni ravni zmanjšalo za 12 odstotkov, število začetih osebnih stečajev se je v istem obdobju povečalo za 55 odstotkov. Na mesečni ravni se je število začetih stečajev nad pravnimi osebami povečalo za 3 odstotkov, medtem ko se je število začetih osebnih stečajev v istem obdobju zmanjšalo za 8 odstotkov. Število začetih postopkov prisilnega prenehanja družb se je v februarju 2015 na letni ravni povečalo za 5 odstotkov in na mesečni ravni za 41 odstotkov.

 

Število ostalih začetih postopkov prenehanja družb je v februarju 2015 na mesečni ravni ostalo tako rekoč nespremenjeno, medtem ko se je na letni ravni povečalo za 35 odstotkov.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja