Kaj razkriva bonitetna ocena

Bonitetna ocena je podatek, na podlagi katerega si lahko ustvarimo sliko o poslovanju nekega podjetja. Določenih je 10 bonitetnih razredov od SB1 do SB10, ki so določeni glede na kreditno tveganje. Najboljša bonitetna ocena podjetje je označena s SB1, v bonitetno oceno SB10d pa so uvrščeni neplačniki.

Bonitetna ocena je eden tistih podatkov, ki se jih vsekakor splača pogledati, preden sklenete posel z določenim podjetjem. Prav tako je dobro preveriti tudi podatke o morebitnih blokadah transakcijskih računov, saj se lahko z nekaj preprostimi preventivnimi koraki zavarujete pred kasnejšimi težavami z neplačili.

Kako je določena bonitetna ocena?

Bonitetna ocena je izračun, narejen na podlagi različnih kazalnikov o poslovanju podjetja. Mednje med drugim sodijo podatki o poslovanju, podatki o blokadah računov, poravnavah, stečajih ipd. Glede na to, kakšno sliko ustvarja o podjetju, je bonitetna ocena tudi neke vrste motivacija vsem podjetjem, ki skrbijo za svoj ugled in želijo ustvariti čim bolj pozitivno sliko o svojem poslovanju.

Tako lahko posredno pomaga izboljševati plačilno disciplino in pripomore k bolj premišljenim poslovnim odločitvam.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja