Bonitetna ocena – kaj nam pove o poslovanju

Bonitetna ocena omogoča razvrščanje poslovnih subjektov v Sloveniji glede na ocenjeno kreditno tveganje. Preprosteje povedano to pomeni, da odraža oceno poslovanja podjetja in nekoliko posplošeno rečeno določa kvaliteto podjetja. Višja kot je bonitetna ocena, manjše je namreč tveganje, da boste imeli pri poslovnem sodelovanju z izbranim podjetjem težave pri poplačilu dolgov.

 

Bonitetna ocena ima torej dvojno funkcijo – na eni strani je motivator, saj si podjetja želijo ustvarjati dober ugled in pridobiti čim višjo oceno, saj so jim tako odprta vrata pri poslovanju in veljajo za zaupanja vredno podjetje. Po drugi strani je bonitetna ocena odličen opozorilni znak, kadar prvič sodelujete z nekim podjetjem oziroma ga ne poznate dobro, saj lahko na podlagi višine ocene lažje zaščitite dogovor z dodatno pogodbo oziroma se v rizičnih primerih odločite na primer za avansno plačilo.

 

Bonitetna ocena in posamezni bonitetni razredi

 

Bonitetni model poslovne subjekte razvršča v 10 bonitetnih razredov, določenih glede na kreditno tveganje. Bonitetne ocene si sledijo od SB1 do SB10, pri čemer je SB1 najboljša bonitetna ocena. Ta segment bonitetnih ocen predstavlja razrede plačnikov, obstaja pa tudi bonitetna ocena SB10d, kamor so uvrščeni neplačniki. Ta ocena je namreč pripisana poslovnim subjektom, pri katerih je dejansko prišlo do nastopa dogodka neplačila in ni vezna na bonitetno oceno, ki jo je imel subjekt pred tem.

 

Bonitetna ocena je izračunana na podlagi tekočih podatkov o poslovnih računih, blokadah računov, o prisilnih poravnavah, stečajih, likvidacijah in izbrisih za zadnje leto. Tako omogoča realen vpogled v poslovanje podjetja in je lahko dobra orientacijska točka, ko se odločate za poslovno sodelovanje in želite biti prepričani glede varnosti vaše odločitve.

 

Potrebujete pomoč pri preverjanju bonitetne ocene podjetij? Kontaktirajte profesionalno podjetje Achilles d.o.o.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja