Bonitetna ocena za večjo poslovno informiranost

Bonitetna ocena nam poda grobo oceno o poslovanju nekega podjetja in višja kot je, bolj podjetje velja za zanesljivega na področju plačil in poplačil dolgov. Bonitetna ocena se računa s pomočjo različnih kazalnikov poslovanja podjetja, kot so na primer podatki o blokadah računov, poravnavah, stečajih ipd. Višja kot je bonitetna ocena, bolj ste lahko pri poslovanju s podjetjem mirni, saj je bistveno zmanjšana možnost težav pri poplačilu dolgov.

Poskrbite za svoje poslovanje

kadar prvič sodelujete z nekim podjetjem, je bonitetna ocena zagotovo tisti podatek, ki ga morate nujno preveriti. Ogledati si lahko tudi bonitetno oceno za preteklo ali predpreteklo leto, da vidite trend njenega gibanja navzgor ali navzdol. Kadar vas bonitetna ocena ne prepriča, se pred sodelovanjem s podjetjem zavarujte s pogodbo ali dogovorom o avansnem plačilu, da kasneje ne boste imeli finančnih težav in skrbi z odprtimi terjatvami.

Bonitetna ocena ima torej dvojno funkcijo – na eni strani je motivator, saj si podjetja želijo ustvarjati dober ugled in pridobiti čim višjo oceno, saj so jim tako odprta vrata pri poslovanju in veljajo za zaupanja vredno podjetje. Po drugi strani je bonitetna ocena odličen opozorilni znak, kadar prvič sodelujete z nekim podjetjem oziroma ga ne poznate dobro, saj lahko na podlagi višine ocene lažje zaščitite dogovor z dodatno pogodbo oziroma se v rizičnih primerih odločite na primer za avansno plačilo.

Podjetja so lahko glede na bonitetno oceno razvrščena v 10 bonitetnih razredov (od SB1 do SB10), ki so določeni glede na kreditno tveganje. SB1 je najboljša bonitetna ocena, v bonitetno oceno SB10d pa so uvrščeni neplačniki.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja