Zamuda plačil podjetij v Sloveniji v februarju 2015

Zamujanje s plačili že od nekdaj predstavlja pereč problem tako za manjša kot za velika podjetja, gospodarska kriza pa je situacijo še poglobila. Podjetja se zato vedno bolj zavedajo, da se je smotrno odločiti za zavarovanje terjatev oziroma poskrbeti za poplačilo odprtih terjatev s pomočjo strokovnjakov. Kljub nihanjem in občasnemu znižanju povprečne zamude plačil znaša zamuda v Sloveniji običajno več kot 20 dni, kar lahko za podjetja pomeni veliko finančno obremenitev.

Delež zamujenih računov se je v februarju zmanjšal

Glede na podatke bonitetne hiše i, ki je zajela bazo več kot 24 milijonov plačil, je povprečna zamuda pri plačanih računih v februarju 2015 22 dni. Delež zamujenih računov se je na letni ravni zmanjšal iz 37 na 36 odstotkov in na mesečni ravni za 3 odstotne točke.

Delež računov s 5 ali manj dnevno zamudo plačil se je v februarju 2015 na letni ravni povečal za 7 odstotnih točk, medtem ko je na mesečni ravni ostal na isti ravni. Delež računov s 6 do 15 dnevno zamudo plačil se je v februarju 2015 na letni ravni zmanjšal iz 29 na 27 odstotkov, medtem ko je na mesečni ravni ostal na isti ravni.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja