Gospodarska klima junija 2016 na mesečni ravni višja, na letni nižja

Kazalnik gospodarske klime je bil junija 2016 (4,2 odstotne točke) za 0,7 odstotne točke višji kot maja 2016 (3,5 odstotne točke) in za 7,3 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Na dvig tega kazalnika glede na prejšnji mesec so najbolj vplivali kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,4 odstotne točke), kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (vsak za 0,2 odstotne točke) ter kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke). Negativno je na mesečno spremembo vrednosti tega kazalnika vplival kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,3 odstotne točke).

Gospodarska klima na letni ravni nižja

Kazalnik gospodarske klime je bil junija 2016 na letni ravni nižji za 0,7 odstotne točke.

Na znižanje kazalnika gospodarske klime na letni ravni sta vplivala kazalnik zaupanja potrošnikov (za 1,9 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,3 odstotne točke). Pozitivno sta na letno spremembo tega kazalnika vplivala kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,9 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,6 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu ni vplival na spremembo kazalnika gospodarske klime na letni ravni.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja