Gospodarska klima decembra 2015 na letni ravni višja kar za 5,0 %

Kazalnik gospodarske klime je bil decembra 2015 (6,4 odstotne točke) za 0,8 odstotne točke višji kot novembra 2015 (5,6 odstotne točke) in za 10,3 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Na zvišanje tega kazalnika sta najbolj vplivala kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,9 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke). Negativno je na mesečno spremembo tega kazalnika vplival kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih in kazalnik zaupanja v gradbeništvu na spremembo vrednosti tega kazalnika nista vplivala.

Gospodarska klima na letni ravni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil decembra 2015 na letni ravni višji za 5,0 odstotne točke. Na zvišanje kazalnika gospodarske klime na letni ravni so najbolj vplivali kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 2,5 odstotne točke), kazalnik zaupanja potrošnikov (za 1,6 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,1 odstotne točke). Negativno sta na letno spremembo kazalnika gospodarske klime vplivala kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja