Plačilna disciplina v lanskem letu v Sloveniji in Evropi

S pojavom svetovne gospodarske krize je slaba plačilna disciplina prizadela tako večja kot tudi manjša podjetja po vsem svetu, vzpon pa so doživele preventivne storitve, s katerimi se je mogoče zavarovati pred tveganji neplačil ter poskrbeti za nemoten finančni pretok.

V analizi plačilne discipline za leto 2015 so strokovnjaki ugotovili, da ta ostaja na približno enaki ravni kot leto poprej. V analizo, ki zajema podatke o plačilih za več kot 5 milijard transakcij več kot 27 milijonov subjektov, je bilo vključenih 32 večinoma evropskih držav. Izkazalo se je, da je pri evropskih subjektih dobra tretjina računov plačanih v roku. 52,1 % računov je plačanih z zamudo do 30 dni, medtem ko je 3,5 % računov plačanih z zamudo, večjo od 90 dni, kar že lahko resno vpliva na uspešnost poslovanja podjetja.

Kakšna je plačilna disciplina v Sloveniji?

Sodeč po opravljeni raziskavi in analizi se je izkazalo, da je Slovenija glede plačilne discipline nad evropskim povprečjem. Kar 44,1 % računov je namreč plačanih v roku, medtem ko je samo 2,3 % računov plačanih z zamudo več kot 90 dni. Kljub vsemu je vedno pomembno, da veste, s kom poslujete in da vaše poslovanje tudi vedno ustrezno zaščitite. Za več informacij kontaktirajte strokovnjake v podjetju Achilles, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja