Gospodarska klima januarja 2016 na mesečni ravni nižja, na letni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil januarja 2016 (3,9 odstotne točke) za 2,5 odstotne točke nižji kot decembra 2015 (6,4 odstotne točke) in za 7,1 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Na znižanje tega kazalnika so najbolj vplivali kazalnik zaupanja potrošnikov (za 1,3 odstotne točke), kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,0 odstotne točke), kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 1,0 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke). Pozitivno je na mesečno spremembo tega kazalnika vplival kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,8 odstotne točke).

Gospodarska klima na letni ravni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil januarja 2016 na letni ravni višji za 0,2 odstotne točke.

Na zvišanje kazalnika gospodarske klime na letni ravni sta najbolj vplivala kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 1,0 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke). Negativno so na letno spremembo kazalnika gospodarske klime vplivali kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,4 odstotne točke), kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,4 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,2 odstotne točke).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja