Število podjetij brez transakcijskih računov

Do leta 2013 je slovenska zakonodaja ni imela dovolj jasno opredeljenega stališča glede poslovanja brez transakcijskega računa. Še posebej samostojni podjetniki so se velikokrat odločili za poslovanje kar prek svojega osebnega računa fizične osebe«. Po noveli ZDavP-2F je postalo poslovanje brez transakcijskega računa ali ločenega transakcijskega računa za namen opravljanja dejavnosti oziroma poslovanje z računom, odprtim v tujini, prekršek, ki se kaznuje z globo. Temu primerno se je pričela popravljati tudi situacija na trgu, saj je podjetij brez transakcijskega računa vse manj.

 

V februarju 2015 zmanjšano število zaprtih in blokiranih računov na letni ravni

 

Število blokiranih in zaprtih transakcijskih računov se je v februarju 2015 na letni ravni v povprečju zmanjšalo za 14 odstotkov. Na mesečni ravni se je število blokiranih transakcijskih računov povečalo za 19 odstotkov, medtem ko se je število zaprtih transakcijskih računov v istem obdobju zmanjšalo za 5 odstotkov.

 

Število deblokiranih transakcijskih računov se je v februarju 2015 na letni ravni zmanjšalo za 31 odstotkov, medtem ko se je na mesečni ravni povečalo za 22 odstotkov. Število družb brez transakcijskih računov se je v februarju 2015 zmanjšalo za 32 odstotkov na letni ravni, medtem ko je na mesečni ravni ostalo na isti ravni.

 

Za pomoč pri upravljanju vaših financ se obrnite na Achilles d.o.o. Več informacij najdete na www.achilles.si.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja