Nižja gospodarska klima v juliju 2015

Gospodarska klima je eden izmed pokazateljev stanja v gospodarstvu, ki se meri na podlagi številnih dejavnikov. Kazalnik gospodarske klime je bil julija 2015 (3,5 odstotne točke) za 1,6 odstotne točke nižji kot junija 2015 (5,1 odstotne točke) in za 7,5 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Na znižanje tega kazalnika sta najbolj vplivala kazalnik zaupanja potrošnikov (za 1,5 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke). Kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih, v storitvenih dejavnostih in v trgovini na drobno pa na spremembo vrednosti tega kazalnika niso vplivali.

Gospodarska klima na letni ravni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil julija 2015 na letni ravni višji za 2,3 odstotne točke. Na zvišanje kazalnika gospodarske klime na letni ravni sta najbolj vplivala kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 2,7 odstotne točke) in kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,6 odstotne točke). Negativno so na letno spremembo kazalnika gospodarske klime vplivali kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,5 odstotne točke), kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,3 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja