Gospodarska klima v marcu 2015

Bolj optimistične obete v poslovnem svetu med drugim nakazuje tudi gospodarska klima, ki je bila marca 2015 višja tako na mesečni kot na letni ravni. Kazalnik gospodarske klime je bil namreč marca 2015 (5,7 odstotne točke) za 1,4 odstotne točke višji kot februarja 2015 (4,2 odstotne točke) in za 9,6 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Na zvišanje kazalnika gospodarske klime na mesečni ravni je najbolj vplival kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,3 odstotne točke). Pozitivno pa sta na mesečno zvišanje kazalnika gospodarske klime vplivala še kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,5 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke). Negativno je na mesečno spremembo kazalnika gospodarske klime vplival kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,5 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu pa na spremembo vrednosti tega kazalnika ni vplival. Kazalnik gospodarske klime je bil marca 2015 na letni ravni višji za 13,0 odstotne točke.

Stanje gospodarske klime lahko posredno vpliva na vrsto drugih dejavnikov, zato so pozitivni trendi obetavni. Za podjetnike je še vedno zelo pomembno, da preverjajo, s kom poslujejo, da se po potrebi odločijo za zavarovanje terjatev ter naredijo vse za čim bolj nemoteno poslovanje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja