Gospodarska klima v juniju 2015 na mesečni ravni nižja

Kazalnik gospodarske klime je bil glede na informacije Statističnega urada RS junija 2015 (5,1 odstotne točke) za 0,1 odstotne točke nižji kot maja 2015 (5,2 odstotne točke) in za 9,1 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Na znižanje tega kazalnika so najbolj vplivali kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,6 odstotne točke), kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,3 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke). Pozitivno sta na mesečno spremembo tega kazalnika vplivala kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,9 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke).

Gospodarska klima na letni ravni višja

Na letni ravni so rezultati kljub vsemu obetavni, saj je bil kazalnik gospodarske klime junija 2015 na letni ravni višji za 5,4 odstotne točke.

Na zvišanje kazalnika gospodarske klime na letni ravni je najbolj vplival kazalnik zaupanja potrošnikov (za 3,0 odstotne točke). Sledili so kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 2,4 odstotne točke), kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke). Negativno pa je na letno spremembo kazalnika gospodarske klime vplival kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,3 odstotne točke).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja