Gospodarska klima septembra 2016 na mesečni ravni nižja

Kazalnik gospodarske klime je bil septembra 2016 (5,9 odstotne točke) za 0,5 odstotne točke nižji kot avgusta 2016 (6,4 odstotne točke) in za 9,1 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Na znižanje tega kazalnika na mesečni ravni je vplival kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,4 odstotne točke). Pozitivno pa so na spremembo vrednosti kazalnika vplivali kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih, kazalnik zaupanja v trgovini na drobno in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (vsak za 0,3 odstotne točke). Kazalnik zaupanja potrošnikov ni vplival na spremembo kazalnika gospodarske klime na mesečni ravni.

Gospodarska klima na letni ravni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil septembra 2016 za 0,3 odstotne točke višji kot septembra 2015.

Na zvišanje tega kazalnika na letni ravni so vplivali kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,9 odstotne točke), kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,5 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,4 odstotne točke). Negativno pa sta na spremembo vrednosti kazalnika na letni ravni vplivala kazalnik zaupanja potrošnikov (za 1,0 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,4 odstotne točke).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja