Gospodarska klima septembra 2015 na mesečni ravni nižja

Kazalnik gospodarske klime je bil septembra 2015 (5,9 odstotne točke) za odstotno točko nižji kot avgusta 2015 (6,9 odstotne točke) in za 9,9 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Na znižanje tega kazalnika so najbolj vplivali kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,3 odstotne točke), kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,3 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,2 odstotne točke). Pozitivno sta na mesečno spremembo tega kazalnika vplivala kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (vsak za 0,4 odstotne točke).

Gospodarska klima na letni ravni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil septembra 2015 na letni ravni višji za 5,6 odstotne točke. Na zvišanje kazalnika gospodarske klime na letni ravni so najbolj vplivali kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 2,8 odstotne točke), kazalnik zaupanja potrošnikov (za 1,4 odstotne točke), kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,1 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,7 odstotne točke). Negativno je na letno spremembo kazalnika gospodarske klime vplival kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,4 odstotne točke).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja