Gospodarska klima oktobra 2016 višja na mesečni in letni ravni

Kazalnik gospodarske klime je bil oktobra 2016 (7,0 odstotne točke) za 1,0 odstotne točke višji kot septembra 2016 (6,0 odstotne točke) in za 10,2 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Na dvig tega kazalnika na mesečni ravni sta najbolj vplivala kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,0 odstotne točke) in v storitvenih dejavnostih (za 0,9 odstotne točke). Poleg tega je na mesečno spremembo pozitivno vplival tudi kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,2 odstotne točke). Negativno je na mesečno spremembo vplival kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 1,0 odstotne točke), medtem ko kazalnik zaupanja v gradbeništvu ni imel vpliva.

Gospodarska klima na letni ravni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil oktobra 2016 za 1,4 odstotne točke višji kot oktobra 2015.

Na zvišanje tega kazalnika na letni ravni so vplivali kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 1,0 odstotne točke), v gradbeništvu (za 0,6 odstotne točke) in pri potrošnikih (za 0,2 odstotne točke). Negativno pa sta na spremembo na letni ravni vplivala kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke) in v trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja