Gospodarska klima maja 2017 na mesečni ravni nižja, na letni ravni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil maja 2017 (9,5 odstotne točke) za 2,1 odstotne točke nižji kot aprila 2017 (11,6 odstotne točke) in za 11,9 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Vrednosti vseh petih kazalnikov, ki ga sestavljajo, so se na mesečni ravni znižale. Najbolj sta na padec vrednosti kazalnika gospodarske klime vplivala kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,0 odstotne točke) in v storitvenih dejavnostih (za 0,8 odstotne točke). Vrednost so znižali tudi kazalniki zaupanja potrošnikov, v trgovini na drobno in v gradbeništvu (vsak za 0,1 odstotne točke).

Gospodarska klima na letni ravni višja
Kazalnik gospodarske klime je bil maja 2017 za 5,7 odstotne točke višji kot maja 2016.

Na izboljšanje tega kazalnika na letni ravni so vplivali kazalnik zaupanja potrošnikov (za 2,5 odstotne točke), kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 2,0 odstotne točke), kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 1,1 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,3 odstotne točke), medtem ko je kazalnik zaupanja v trgovini na drobno vrednost tega kazalnika nekoliko znižal (za 0,1 odstotne točke).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja