Gospodarska klima maja 2016 na mesečni in letni ravni nižja

Kazalnik gospodarske klime je bil maja 2016 (3,5 odstotne točke) za 2,5 odstotne točke nižji kot aprila 2016 (5,9 odstotne točke) in za 6,6 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Na znižanje tega kazalnika glede na prejšnji mesec so najbolj vplivali kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 1,4 odstotne točke), kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,0 odstotne točke) in kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,2 odstotne točke). Pozitivno je na mesečno spremembo vrednosti tega kazalnika vplival kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu na spremembo vrednosti kazalnika gospodarske klime ni vplival.

Gospodarska klima na letni ravni nižja

Kazalnik gospodarske klime je bil maja 2016 na letni ravni nižji za 1,7 odstotne točke.

Na znižanje kazalnika gospodarske klime na letni ravni so najbolj vplivali kazalnik zaupanja potrošnikov (za 1,5 odstotne točke), kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,3 odstotne točke), kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke). Pozitivno je na letno spremembo kazalnika gospodarske klime vplival kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,3 odstotne točke).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja