Gospodarska klima maja 2015 na mesečni in letni ravni višja

Tako kot v medijih odmevajo obetavne novice glede gospodarstva, je v maju zaznati tudi pozitiven trend na področju gospodarske klime. Gospodarska klima je bila namreč na obeh ravneh višja, na mesečni ravni za 0,1, na letni ravni pa za 5,4 odstotne točke.

Na zvišanje mesečnega kazalnika gospodarske klime sta najbolj vplivala kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,6 odstotne točke) in kazalnik zaupanja potrošnikov (za 0,2 odstotne točke). Negativno sta na mesečno spremembo tega kazalnika vplivala kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,4 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu pa na spremembo vrednosti tega kazalnika ni vplival.

Gospodarska klima na letni ravni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil maja 2015 tudi na letni ravni višji za 5,4 odstotne točke. Na njegovo zvišanje je najbolj vplival kazalnik zaupanja potrošnikov (za 2,7 odstotne točke). Sledili so kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 2,2 odstotne točke), kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 1,0 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke). Negativno pa je na letno spremembo kazalnika gospodarske klime vplival kazalnika zaupanja v gradbeništvu (za 0,5 odstotne točke).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja