Gospodarska klima februarja 2017 višja na mesečni in letni ravni

Kazalnik gospodarske klime je bil februarja 2017 (10,5 odstotne točke) za 0,4 odstotne točke višji kot januarja 2017 (10,1 odstotne točke) in za 12,9 odstotne točke višji od dolgoletnega povprečja.

Na dvig tega kazalnika na mesečni ravni je najbolj vplival kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 0,7 odstotne točke). Poleg tega so na mesečno spremembo pozitivno vplivali tudi kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 0,4 odstotne točke), kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke). Negativno je na mesečno spremembo vplival kazalnik zaupanja potrošnikov (za 1,1 odstotne točke).

Gospodarska klima na letni ravni višja

Kazalnik gospodarske klime je bil februarja 2017 za 7,0 odstotne točke višji kot februarja 2016.

Na izboljšanje tega kazalnika na letni ravni so vplivali kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 2,3 odstotne točke), med potrošniki (za 2,2 odstotne točke), v storitvenih dejavnostih (za 1,6 odstotne točke) in v gradbeništvu (za 1,2 odstotne točke). Negativno pa je na spremembo vrednosti na letni ravni vplival kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 0,3 odstotne točke).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja