Bonitetna ocena kot pomoč pri poslovanju

Bonitetna ocena je eden izmed kazalnikov, na podlagi katerega lahko preverimo, ali poslujemo z zaupanja vrednim podjetjem, v primeru slabe ocene pa je lahko dobro opozorilo, da se pred pričetkom sodelovanja še dodatno zavarujemo. Podjetja so lahko glede na bonitetno oceno razvrščena v 10 bonitetnih razredov, in sicer od SB1 do SB10, pri čemer je SB1 najboljša bonitetna ocena. Razredi so določeni glede na kreditno tveganje.

Bonitetna ocena – dober kazalnik in motivator

Bonitetna ocena podjetja postaja vse bolj pomembna, česar se zavedajo tudi podjetniki. Tako lahko pogosto deluje tudi kot motivacija, saj si podjetja bolj prizadevajo ohranjati dober sloves ter čim višjo bonitetno oceno. Tako namreč ohranjajo zaupanje poslovnih partnerjev ter lažje pridobijo tudi bančna posojila in druge garancije.

Bonitetna ocena se računa s pomočjo različnih kazalnikov poslovanja podjetja in nanjo vplivajo na primer podatki o blokadah računov, poravnavah, stečajih ipd. Kljub vsemu se je potrebno zavedati, da je bonitetna ocena pridobljena na podlagi različnih algoritmov in je ne moremo jemati kot absolutni kazalnik, temveč zgolj kot dobrodošel pripomoček za vrednotenje in ocenjevanje kreditne sposobnosti podjetja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja