Bonitetna ocena – jo spremljate?

Bonitetna ocena v zadnjih letih predvsem na račun nestabilnih gospodarskih razmer in velikega porasta neplačil pridobiva na veljavi ter postaja eden izmed nepogrešljivih kazalnikov, ki bi ga morala spremljati vse tako večja kot tudi manjša podjetja. Bonitetna ocena nam namreč učinkovito nakaže, ali poslujemo z zaupanja vrednim podjetjem. Hkrati nas padec lahko pravočasno opomni tudi na mogoče prihajajoče težave.

Bonitetna ocena vključuje 10 bonitetnih razredov, določenih glede na kreditno tveganje, in sicer od SB1 do SB10, pri čemer je SB1 najboljša bonitetna ocena. Vse več podjetij se zaveda, da bonitetna ocena ustvarja določeno sliko o njihovem podjetju, zato si tudi prizadevajo za njeno izboljšanje, kar lahko posredno pozitivno vpliva na finančni pretok.

Kako se izračuna bonitetna ocena?

Bonitetna ocena je oblikovana na podlagi številnih podatkov. Nanjo vplivajo na primer podatki o blokadah računov, poravnavah, stečajih ipd. Podjetja z dobro bonitetno oceno veljajo kot bolj zaupanja vredna in tudi lažje pridobijo tudi bančna posojila in druge garancije. V vsakem primeru naj bo to le eden izmed kazalnikov poslovanja in dobrodošel pripomoček za ocenjevanje vaših poslovnih partnerjev, ne pa seveda edini kriterij vrednotenja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja